Ten przepis znalazłam na stronie Kauflandu i od razu stwierdziłam, że muszę zrobić taki gulasz.
Składniki:
1 kurczak
1 marchew
1 cebula
2 papryki czerwone
100 g pieczarek
100 g oliwek marynowanych
4 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka bulionu , może być z kostki
Tadżin-marokański gulasz korzenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myję osuszam, zdejmuję skórę i usuwam kości. Mięso pokroję w kawałki, wkładam do miski, dodaję miód, sok wyciśnięty z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam imbirem, cynamonem, szafranem, kardamonem, solą i pieprzem kajeńskim. Dodaję goździki, mieszam, nakrywam folią spożywczą i odstawiam na godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozgrzewam oliwę i wrzucam kawałki mięsa obsmażając je na rumiano. Dodaję paprykę pokrojoną w paski, cebulę pokrojoną w piórka, marchew pokrojoną w plastry. Na końcu wrzucam pieczarki pokrojone w plastry i podsmażam, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną.
Do potrawki wlewam bulion, przykrywam i duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję oliwki i startą skórkę z cytryny i duszę jeszcze 10 minut. Podałam z ryżem, ale można z kaszą kuskus lub pieczywem.
Komentarze