Tadżin-marokański gulasz korzenny

0 (0 ocen)

Ten przepis znalazłam na stronie Kauflandu i od razu stwierdziłam, że muszę zrobić taki gulasz.

Składniki:

  • 1 kurczak
    1 marchew
    1 cebula
    2 papryki czerwone
    100 g pieczarek
    100 g oliwek marynowanych
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 szklanka bulionu , może być z kostki

    Marynata:
    1 cytryna
    1 pełna łyżeczka imbiru mielonego
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka płynnego miodu
    1 łyżeczka płaska cynamonu
    4 - 5 goździków
    szczypta szafrany
    szczypta kardamonu
    sól
    pieprz kajeński
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tadżin-marokański gulasz korzenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myję osuszam, zdejmuję skórę i usuwam kości. Mięso pokroję w kawałki, wkładam do miski, dodaję miód, sok wyciśnięty z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam imbirem, cynamonem, szafranem, kardamonem, solą i pieprzem kajeńskim. Dodaję goździki, mieszam, nakrywam folią spożywczą i odstawiam na godzinę do lodówki.
    Po tym czasie rozgrzewam oliwę i wrzucam kawałki mięsa obsmażając je na rumiano. Dodaję paprykę pokrojoną w paski, cebulę pokrojoną w piórka, marchew pokrojoną w plastry. Na końcu wrzucam pieczarki pokrojone w plastry i podsmażam, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną.
    Do potrawki wlewam bulion, przykrywam i duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję oliwki i startą skórkę z cytryny i duszę jeszcze 10 minut. Podałam z ryżem, ale można z kaszą kuskus lub pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować