Tagiatelle z szynką parmeńską i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozsypać mąkę na stolnicy, wbić na wierzch jajko, dodać szczyptę soli i polać niewielką ilością oliwy z oliwek. Ugniatać ciasto do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 mm i posypać mąką. Ciasto zwinąć w rulon i pociąć w paski o szerokości 5 mm (do rozwałkowania i pocięcia ciasta najlepiej użyć maszynki do robienia makaronu). Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody dodając jedną łyżkę oliwy
2.Cukinię pokroić na plastry grubości 3-5mm, polać oliwą i przyprawić zmieloną solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Plastry cukinii ugrillować na patelni grillowej lub w piekarniku.
3.Na patelnię wylać 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucić zgnieciony nożem ząbek czosnku. Czosnek smażyć krótko, nie dopuszczając do przypalenia. Wyjąć cały czosnek z patelni pozostawiając oliwę. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na wcześniej przygotowaną oliwę czosnkową, smażyć aż się zeszkli.
4.Szynkę pokroić w paski i dodać do zeszklonej cebuli, wymieszać i smażyć krótko.
5.Obrać pistacje i drobno posiekać, pomidory suszone wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę. Dodać pomidory, pistacje i cukinię na patelnię.
6.Po chwili dodać ugotowany makaron i wszystko dokładnie wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia i dodać garść świeżej rukoli, wymieszać i nakładać na talerze.
7.Makaron posypać świeżo startym parmezanem i można zajadać.
Komentarze