tagin z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 5 min

Naczynie tagine dostałam w prezencie od Mikołaja :) w końcu nadszedł czas na kuchnie marokańską.

  • 5 min

Składniki:

  • Składniki ;

    4 uda kurczaka <lub dramstiki >
    pół cytryny
    5 listków laurowych
    2 ząbki czosnku
    1 cm świeżego imbiru
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sól i pieprz
    4 ziemniaki
    3 marchewki
    250 ml bulionu drobiowego
    pół łyżeczki curry
    pół łyżeczki mielonej kolendry
    pół łyżeczki kminku
    olej do smażenia

Tagin z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak z imbirem cytryna i czosnkiem 1. Kurczaka myjemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Ząbki czosnku i imbir siekamy bardzo drobno, mieszamy z dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Do marynaty dodajemy pokrojoną w kostkę cytrynę oraz listki laurowe. Do powstałej marynaty wkładamy uda kurczaka, odstawiamy na ok 3 godz .
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
    Na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oleju podsmażamy kurczaka z obu stron ( listek laurowy i cytryny zostawiamy ). Wyjmujemy i odkładamy na chwile na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, oprószając przyprawami: curry, kolendrą oraz kminkiem

    Warzywa z przyprawami podsmażamy ok 3-4 min i przekładamy całą zawartość patelni do naszego glinianego garnka.
    Na podsmażonych warzywach układamy uda kurczaka wraz z cytryną i listkiem laurowym. Zalewamy wszystko bulionem drobiowym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

    Pieczemy ok 1,5 godziny.



    l

Porady

Tagine nie jest jedynym naczyniem w którym można przygotować tę potrawę. Równie dobrze można przyrządzić ją w glinianym garnku rzymskim, garnku żeliwnym czy po prostu w rondlu z grubym dnem. Brak glinianego naczynia nie stoi na przeszkodzie do przyrządzenia dania!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy