- opakowanie makaronu tagliatelle
- duża śmietana 12%
- pół szklanki wody
- 1 duża gotowana marchewka (pokrojona w kostkę)
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 0,3 kg sera żółtego
- 5 dużych pieczarek (pokrojone w kostkę)
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, zioła
Tagliatelle w sosie śmietanowo-marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni podsmażamy mięso, dodajemy przyprawy, następnie pieczarki i marchewkę. W garnku mieszamy śmietanę z wodą do jednolitej konsystencji i podgrzewamy. Kiedy składniki z patelni są gotowe, przerzucamy je do garnka z sosem, mieszamy, doprawiamy w razie konieczności i gotujemy wszystko razem przez 10 min. Rozdrabniamy ser i wrzucamy do gotowego sosu i mieszamy. Ugotowany w lekko osolonej wodzie makaron wykładamy na talerze i polewamy sosem.
Porady
Można wykorzystać zupełnie inny makaron, a do sosu zamiast mięsa dodać paprykę czerwoną.
Komentarze