Tagliatelle w sosie śmietanowo-marchewkowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kolejny pomysł - tym razem makaron.

  • 40 min

Składniki:

  • - opakowanie makaronu tagliatelle
    - duża śmietana 12%
    - pół szklanki wody
    - 1 duża gotowana marchewka (pokrojona w kostkę)
    - 0,5 kg mięsa mielonego
    - 0,3 kg sera żółtego
    - 5 dużych pieczarek (pokrojone w kostkę)
    - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, zioła

Tagliatelle w sosie śmietanowo-marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Podsmażamy mięso, pieczarki i marchewkę. 1. Na patelni podsmażamy mięso, dodajemy przyprawy, następnie pieczarki i marchewkę. W garnku mieszamy śmietanę z wodą do jednolitej konsystencji i podgrzewamy. Kiedy składniki z patelni są gotowe, przerzucamy je do garnka z sosem, mieszamy, doprawiamy w razie konieczności i gotujemy wszystko razem przez 10 min. Rozdrabniamy ser i wrzucamy do gotowego sosu i mieszamy. Ugotowany w lekko osolonej wodzie makaron wykładamy na talerze i polewamy sosem.

Porady

Można wykorzystać zupełnie inny makaron, a do sosu zamiast mięsa dodać paprykę czerwoną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy