Tagliatelle z klopsikami i sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W osolonej wodzie gotujemy makaron ( wg przepisu znajdującego się na opakowaniu).W rondlu gotujemy wodę(bedzie nam potrzebna do ugotowania klopsików).
2.Do blendera wrzucamy umytą pierś kurczaka,mielimy na gładką masę.Dodajemy cebulę,jajko,pieprz,sól,namoczoną i odciśniętą bułkę kajzerkę,ponownie mielimy na gładką masę.Formujemy małe klopiski,możemy posypywać mąką pszenną.Wrzucamy do osolonej wrzącej wody,gotujemy 30 minut.Obieramy marchewkę,wrzucamy do wody z klopsikami i gotujemy.
3.Do rondla wlewamy oliwę,wrzucamy czosnek,lekko przesmażamy,dodajemy pomidory,gotujemy 20 minut.Dodajemy sól,pieprz,cukier,zioła prowansalskie.Mieszamy.Do kubeczka wlewamy kilka łyżek zimnej wody,wsypujemy mąkę ziemniaczaną,mieszamy,wlewamy do sosu pomidorowego,zagęszczając go w ten sposób.Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki lub świeże zioła.
4.Ugotowany,gorący makaron polewamy sosem pomidorowym,układamy na nim klopsiki,posypujemy tartym parmezanem.Na każdym klopsiku układamy porcję tartej gotowanej marchewki.
Komentarze