TAGLIATELLE z SOSEM PIECZARKOWYM (GRZYBOWYM)

4.5 (163 ocen)

  • 15 min

Sos grzybowy to jeden z najłatwiejszych i najszybszych w przygotowaniu sosów. Aromatyczny, pachnący czosnkiem i pietruszką. Idealnie komponuje się z makaronem . Możecie wykonać go z pieczarek lub innych leśnych grzybów. Polecam. 

  • 15 min

Składniki:

  • 300 g makaronu tagliatelle (najlepiej jajecznego)
    200 g pieczarek
    1 prawdziwek (opcjonalnie)-może być mrożony
    1 kostka rosołowa grzybowa
    300 ml słodkie śmietany
    1 ząbek czosnku
    natka z pietruszki
    oliwa z oliwek
    sól
    swieżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Tagliatelle z sosem pieczarkowym (grzybowym) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sos grzybowy 1. Pieczarki umyj i pokrój w plaserki.Na głębokiej patelni rozgrzej ok. 4 łyżek oliwy z 1 ząbkiem czosnku (w całości). Następnie dodaj grzyby i smaż na dużym ogniu (bez przykrycia) przez ok. 3 minut. Po tym czasie dopraw solą i pieprzem, doda kostkę grzybową przykryj patelnie i duś aż grzyby będą gotowe (max. 10 min). Jeżeli w czasie duszenia grzyby puściły dużo soku, odbierz ten sok do miseczki (może późnije się przydać), a czosnek wyrzuć. Dodaj śmietanę i całość zagotuj. Sos musi być dość rzadki, po dodaniu na patelnię makaronu wszystko zgęstnieje.
  • makaron tagliatelle 2. Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Odcedź go gdy będzie al dente i dodaj na patelnie do przygotowanego sosu. Gotuj razem przez ok. 1 min., makaron pochłonnie trochę sosu, a smaki się przegryzą. Teraz w miarę potrzeby możesz dodać sok z grzybów, który wcześniej odłożyłas, Dodaj posiekaną natke pietruszki . Wymieszaj wszystko delikatnie i podawaj. Buon Appetito.

Porady

pokrojonego prawdziwka, nadaję on wspaniałego grzybowego smaku całej potrawie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Makaron Pieczarki Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować