Tagliatelle z tuńczykiem w sosie śmietanowym

4.48 (163 ocen)

Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym to danie,które idealnie sprawdzi się na piątkowy, bezmięsny obiad.Potrawa ta łączy w sobie kilka zalet:jest niesamowicie prosta, pożywna i bardzo szybka w przygotowaniu.Pieprz cytrynowy subtelnie podkreśla smak ryby i doskonale komponuje się całością.

Składniki:

  • 450 g makaronu tagliatelle
    400 g śmietany 12 %
    300 g tuńczyka w oleju
    300 g pieczarek
    2 średnie cebule
    1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
    1/2 łyżeczki pieprzu białego
    sól morska
    Dodatkowo:
    2 łyżki natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.48 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tagliatelle z tuńczykiem w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z tuńczyka. Wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu około 2 minut. Dodajemy pieczarki i smażymy, aż woda odparuje. Dodajemy tuńczyka i delikatnie mieszając krótko podsmażamy. Na koniec dodajemy śmietanę i wszystkie przyprawy. Gotujemy wszystko razem około 2 minut. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Najlepiej jeśli makaron ugotujemy al'dente. Makaron przekładamy do sosu i mieszamy dokładnie, aby sos całkowicie pokrył makaron. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować