Tajine de canard aux figues - kaczka z figami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kaczka w tym wydaniu charakteryzuje się lekko słodkawym smakiem, jest bardzo delikatna. Smak uwypukla cynamon, figi dodają świeżości.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 łyżka masła ghee
    1 kg piersi z kaczki
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    1 cm świeżego imbiru
    1 łyżeczka kurkumy
    300 ml wody
    3 łyżki miodu
    1 łyżeczka cynamonu
    4 świeże figi

Tajine de canard aux figues - kaczka z figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu na średnim ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy pokrojoną w kostkę kaczkę (bez skóry), posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do lekkiego zrumienienia mięsa (ok. 10 min). Następnie dodajemy drobno posiekany imbir, kurkumę i lekko oprószamy solą. Wlewamy wodę. Gotujemy na małym ogniu 45 min ( do miękkości mięsa). Po tym czasie wlewamy miód, wsypujemy cynamon i gotujemy kolejne 10 min. Figi kroimy na ćwiartki, wrzucamy do rondla, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 min. Możemy podać z kaszą lub ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy