Jestem zwolennikiem łączenia owoców morza z mięsem. Dlatego też zrobiłam zupę tajską z kurczakiem i krewetkami oraz mleczkiem kokosowym.
Składniki:
Skład:
2 piersi z kurczaka
około 10 krewetek ( u mnie mrożone)
250 g mix sałaty (albo pekińska sałata)
200 g włoszczyzny pokrojonej w słupki
pół szklanki bambusów
pół szklanki kiełek fasoli mung
1 por (zielona część)
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego (można pominąć i ugotować wywar rybny)
1 łyżeczka curry
pół łyżeczki kurkumy
1 łyżka sosu chili
1 łyżeczka tartego imbiru
łyżeczka granulowanego czosnku
200 ml mleczka kokosowego
sól,
3 łyżki posiekanej kolendry
pieprz cytrynowy
sok z 1/4 limonki
szczypta płatków chili
chiński makaron albo makaron ryżowy
szczypiorek
oliwa z oliwek do smażenia
Tajska zupa z krewetkami, kurczakiem, mleczkiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy wywar z piersi kurczaka i włoszczyzny. Gdy piersi są ugotowane kroimy je w kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem curry, czosnku i soli. Do wywaru dodajemy podsmażonego kurczaka, bambusy, kiełki, oraz pokrojony por.
2.Krewetki podsmażamy z dodatkiem czosnku oraz sosu chili i dodajemy do zupy. Wszystko gotujemy do miękkości składników około 15 minut. Zupę doprawiamy curry, kurkumą, sosem sojowym, sosem rybnym, płatkami chili, tartym imbirem, czosnkiem, sokiem z limonki, pieprzem cytrynowym.
3.Pod sam koniec wrzucamy do zupy sałatę i zdejmujemy z ognia. Wlewamy mleczko kokosowe. Dekorujemy kolendrą oraz szczypiorkiem. Podajemy z makaronem ryżowym albo chińskim.
Komentarze