Tajskie sajgonki

4.5 (199 ocen)

  • 40 min

Sajgonki z mięsem w chrupiącym papierze ryżowym, pycha.

  • 40 min

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego
    450 g mrożonej mieszanki chińskiej
    papier ryżowy
    100 g makaronu chińskiego
    1 cebula
    3cm pasek kapusty pekińskiej
    2 łyżki sosu sojowego
    curry, chilli,
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz
    2 łyżeczki sosu chilli tajskiego słodko-pikantny ,,vifon''
    ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Sajgonki Przystawki Przekąski

Tajskie sajgonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone podsmażamy na patelni doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Mieszankę chińską pieczemy na patelni co jakiś czas podlewając odrobiną wodą. Makaron chiński zalewamy 2 szklankami wrzątku, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na około 3 minuty aby makaron napęczniał. Odcedzamy i kroimy w mniejsze paski.
  • 2. Kapustę pekińską kroimy w paski. Warzywa, mięso, makaron łączymy ze sobą dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy przyprawami, sosem sojowym i sosem tajskim. Na końcu dodajemy kapustę pekińską i mieszamy. Lekko przestudzamy.
  • 3. Papier ryżowy zanurzamy na około 2 sekundy w ciepłej wodzie i kładziemy na desce aby zmiękł. Nakładamy gotowy farsz i zwijamy sajgonki jak krokiety (dokładny opis zwijania z tyłu na papierze ryżowym). Pieczemy na rozgrzanym tłuszczu aż papier ryżowy lekko zbrązowieje i przekręcamy na drugą stronę i upieczemy. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Porady

Z podanych składników wyszło mi 13 sajgonek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papier ryżowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować