Takoraisu, czyli tacos po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Awokado, pomidor i paprykę pokroić w drobną kostkę. Marchew, imbir i czosnek zetrzeć na tarce (marchew na dużych oczkach). Kapustę drobno poszatkować. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć starty czosnek i imbir. Następnie dodać mięso, startą marchew i dwie łyżki sake. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć. Gdy mięso będzie gotowe, dodać ketchup, sos sojowy i sos ostrygowy. Wymieszać. Na osobnej patelni przygotować dwa sadzone jajka. Układanie na talerzu zacząć od ryżu. Na nim wysypać starty żółty ser, potem położyć drobno posiekaną kapustę, a następnie mięso, paprykę, pomidor i awokado. Na samej górze umieścić sadzone jajko. Całość można polać sosem salsa.
Komentarze