Takoraisu, czyli tacos po japońsku

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Japonia: Takoraisu, czyli tacos po japońsku

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż (ugotowany): 25 dekagramów
    - mięso melone: 30 dekagramów
    - kapusta (drobno poszatkowana): 10 dekagramów
    - awokado (dojrzałe): 1 sztuka
    - pomidor: 1 sztuka
    - żółta papryka: 0.5 sztuki
    - marchew (mała): 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - starty korzeń imbiru: 1 łyżeczka
    - sake: 2 łyżki
    - keczup: 3 łyżki
    - sos ostrygowy: 1 łyżka
    - sos sojowy: 1 łyżka
    - jajka: 2 sztuki
    - Żółty ser: 10 dekagramów
    - olej do smażenia: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Takoraisu, czyli tacos po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Awokado, pomidor i paprykę pokroić w drobną kostkę. Marchew, imbir i czosnek zetrzeć na tarce (marchew na dużych oczkach). Kapustę drobno poszatkować. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć starty czosnek i imbir. Następnie dodać mięso, startą marchew i dwie łyżki sake. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć. Gdy mięso będzie gotowe, dodać ketchup, sos sojowy i sos ostrygowy. Wymieszać. Na osobnej patelni przygotować dwa sadzone jajka. Układanie na talerzu zacząć od ryżu. Na nim wysypać starty żółty ser, potem położyć drobno posiekaną kapustę, a następnie mięso, paprykę, pomidor i awokado. Na samej górze umieścić sadzone jajko. Całość można polać sosem salsa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować