Tarta tatin z ziemniaczkami i trzema serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników na kruche ciasto zagniatamy kulę i wkładamy na 30 min. do lodówki .
Ziemniaczki gotujemy do miękkości , studzimy .
Tartownicę natłuszczamy oliwą i wykładamy kółkiem papieru do pieczenia. W garnuszku umieszczamy cukier i masło. Nieustannie mieszając robimy złocisty karmel, który wylewamy na spód tartownicy i w miarę możliwości (strasznie szybko zastyga) rozsmarowujemy. Karmel posypujemy listkami oregano. Z każdego kartofelka odcinamy końcówki tak, aby mógł równo stać, a potem kroimy na pół. Plastrami kartofelków wykładamy tartownicę, przerwy pomiędzy nimi wypełniamy pokrojonymi pomidorkami i posiekanym szczypiorkiem . Ziemniaczki posypujemy startym parmezanem , goudą i kozim serkiem . Doprawiamy solą i pieprzem . Całość tortownicy przykrywamy przygotowanym , schłodzonym ciastem kruchym rozwałkowanym na płat o nieco większej średnicy niż tarta. Boki ciasta wciskamy między brzeg formy a ziemniaczki. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach .
Taką przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190º na 35-40 minut aż ciasto pięknie się zezłoci. Upieczonej tarcie dajemy odetchnąć pięć minut, następnie przewracamy do góry nogami. Podajemy .
Komentarze