Tarta truskawkowa z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: formę na tartę wysmarować masłem. Mąkę połączyć z cukrem i solą, dodać pokrojone na kawałeczki zimne masło i zmiksować mikserem, aż powstaną drobne okruszki ciasta, następnie dodać żółtko oraz wlać wodę i dalej miksować lub łącząc składniki w jednolite i gładkie ciasto. Zawinąć kulę z ciasta w folię i włożyć do lodówki na 30 minut .
Ciasto rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia podsypanym mąką, wyłożyć ciastem dno i boki formy, papier odkleić. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190 stopni . Ciasto okryć folią aluminiową, na spód wysypać suchą fasolę, ryż lub inne obciążenie. Piec przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie i folię i piec jeszcze przez około 13 minut na złoty kolor.
Beza: piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Białka wlać do miski i ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając. Po dodanym cukrze ubijać białka jeszcze przez 2 - 3 minuty, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną.
Truskawki: dokładnie osuszone truskawki pokroić na kawałki i wymieszać z kisielem (proszkiem) lub mąką ziemniaczaną.
Na kruchym spodzie rozsmarować marmoladę, ułożyć truskawki, wyłożyć pianę z białek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut aż beza będzie z wierzchu lekko zrumieniona. Wyjąć i dokładnie ostudzić.
Porady
Najlepiej kroić tartę, kiedy będzie zimna. Truskawki z dżemem zgęstnieją.
Komentarze