Szybki i pyszny przepis. Tarta zasmakowała nawet mojemu dwuletniemu chrześniakowi, który normalnie ucieka od jedzenia, a do tartej sam przysiadł. Polecam:)
4 godz.
Składniki:
Składniki na spód:
300 g ciastek czekoladowych z nadzieniem (np. oreo)
60 g masła
Składniki na kremową masę truskawkową:
300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
1/3 szklanki cukru
2 łyżki żelatyny w proszku (płaskie)
300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
Do dekoracji:
100 ml śmietany kremówki, 30% lub 36%, schłodzonej
1 łyżeczka cukru pudru
truskawki
Tarta truskawkowa (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: Składniki najlepiej umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku, ja włożyłam do woreczka foliowego i tłukłam wałkiem, a potem jeszcze pałką dokruszałam, jeśli coś się niedokładnie pokruszyło:)
Formę do tarty lub tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wyrównać, wygładzić i dokładnie, ściśle wgnieść w dno i boki formy. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
2.Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, po 5 min rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, odstawić.
Do rondelka włożyć truskawki i cukier, podgrzać, wymieszać. Zmiksować blenderem na puree, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika i do gorącego sosu dodać żelatynę, wymieszać tak, aby się całkowicie rozpuściła. Wystudzić do temperatury pokojowej.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać do sosu truskawkowego, delikatnie wymieszać.
Masę truskawkową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, do stężenia. Udekorować bitą śmietaną i truskawkami.
Komentarze