Połączenie kruchego ciasta i gruszek skąpanych w czekoladzie to raj dla podniebienia któremu nikt się nie oprze. Taka tarta z pewnością zaimponuje gościom i domownikom.
Składniki:
Kruche ciasto:
-2 szklanki mąki
-2 jaja
-200 g zimnego masła
-3 łyżki cukru
-1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Nadzienie:
-1 duża gruszka (lub dwie mniejsze)
-1 tabliczka dobrej jakości mlecznej czekolady
Tarta w kratkę z gruszką w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy cukier, cukier z prawdziwą wanilią i pokrojone na kawałki masło. Siekamy aż masło będzie w małych kawałeczkach. Robimy kopczyk, wbijamy jajko, zagniatamy jednolite ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki.
2.Wyjmujemy połowę ciasta, drugą zawijamy i z powrotem wkładamy do lodówki. Wyjęte ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, natartym mąką wałkiem. Ostrożnie, za pomocą wałka przenosimy do wysmarowanej masłem foremki do tart o średnicy 24 cm. Nakłuwamy widelcem i zapiekamy przez 15 minut w 180 stopniach.
3.Na zapieczonym cieście układamy połamaną na kostki czekoladę. Na czekoladę wykładamy pokrojone w kostkę gruszki.
4.Wyjmujemy drugą połowę ciasta i rozwałkowujemy tak jak pierwszą. Dzielimy na paski. Z pasków na cieście lepimy kratkę. Tartę wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 20-25 minut (aż się ładnie zrumieni)
Komentarze