Tarta w kratkę z gruszką w czekoladzie

0 (0 ocen)

Połączenie kruchego ciasta i gruszek skąpanych w czekoladzie to raj dla podniebienia któremu nikt się nie oprze. Taka tarta z pewnością zaimponuje gościom i domownikom.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    -2 szklanki mąki
    -2 jaja
    -200 g zimnego masła
    -3 łyżki cukru
    -1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

    Nadzienie:
    -1 duża gruszka (lub dwie mniejsze)
    -1 tabliczka dobrej jakości mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta w kratkę z gruszką w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kopczyk 1. Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy cukier, cukier z prawdziwą wanilią i pokrojone na kawałki masło. Siekamy aż masło będzie w małych kawałeczkach. Robimy kopczyk, wbijamy jajko, zagniatamy jednolite ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki.
  • przed upieczeniem 2. Wyjmujemy połowę ciasta, drugą zawijamy i z powrotem wkładamy do lodówki. Wyjęte ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, natartym mąką wałkiem. Ostrożnie, za pomocą wałka przenosimy do wysmarowanej masłem foremki do tart o średnicy 24 cm. Nakłuwamy widelcem i zapiekamy przez 15 minut w 180 stopniach.
  • nadzienie 3. Na zapieczonym cieście układamy połamaną na kostki czekoladę. Na czekoladę wykładamy pokrojone w kostkę gruszki.
  • tarta 4. Wyjmujemy drugą połowę ciasta i rozwałkowujemy tak jak pierwszą. Dzielimy na paski. Z pasków na cieście lepimy kratkę. Tartę wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 20-25 minut (aż się ładnie zrumieni)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada mleczna Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować