Tarta w kratkę z jeżynami i białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Kruche ciasto, a w nim ukryte nadzienie z jeżyn i białej czekolady. Tarta nie dość, że nieziemsko smakuje, to jeszcze bardzo ładnie się prezentuje. Skusi każdego wielbiciela słodkości.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -2 szklanki mąki krupczatki
    -2 jaja
    -3 łyżki cukru pudru
    -200 g zimnego masła
    -szczypta soli

    Nadzienie:
    -1 tabliczka (100 g) białej czekolady
    -300 g jeżyn
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta w kratkę z jeżynami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól, cukier puder i pokrojone na kawałki masło. Siekamy, aż masło będzie w malutkich kawałeczkach.
  • 2 2. Robimy kopczyk, wbijamy jaja, zagniatamy jednolite ciasto, które owijamy folią spożywczą i wkładamy na 40 minut do lodówki.
  • 3 3. Po tym czasie połowę ciasta (pozostałą połowę zostawiamy zawiniętą folią w lodówce) rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy (wałek również nacieramy mąką) i przenosimy do wysmarowanej masłem foremki do tarty o średnicy 26 cm. Nakłuwamy widelcem i zapiekamy przez 15 minut w 180 stopniach.
  • 4 4. W tym czasie dokładnie myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku jeżyny oraz kroimy w drobną kostkę czekoladę.
  • 5 5. Na zapieczonym cieście układamy jeżyny i wysypujemy czekoladę.
  • 6 6. Wyjmujemy pozostałe ciasto, rozwałkowujemy, wycinamy paski i formujemy z nich kratkę na tarcie lekko dociskając do brzegów. Ciasto pieczemy jeszcze przez 20-25 minut w 180 stopniach, aż ładnie się zrumieni. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować