Kruche ciasto, a w nim ukryte nadzienie z jeżyn i białej czekolady. Tarta nie dość, że nieziemsko smakuje, to jeszcze bardzo ładnie się prezentuje. Skusi każdego wielbiciela słodkości.
Tarta w kratkę z jeżynami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól, cukier puder i pokrojone na kawałki masło. Siekamy, aż masło będzie w malutkich kawałeczkach.
2.Robimy kopczyk, wbijamy jaja, zagniatamy jednolite ciasto, które owijamy folią spożywczą i wkładamy na 40 minut do lodówki.
3.Po tym czasie połowę ciasta (pozostałą połowę zostawiamy zawiniętą folią w lodówce) rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy (wałek również nacieramy mąką) i przenosimy do wysmarowanej masłem foremki do tarty o średnicy 26 cm. Nakłuwamy widelcem i zapiekamy przez 15 minut w 180 stopniach.
4.W tym czasie dokładnie myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku jeżyny oraz kroimy w drobną kostkę czekoladę.
5.Na zapieczonym cieście układamy jeżyny i wysypujemy czekoladę.
6.Wyjmujemy pozostałe ciasto, rozwałkowujemy, wycinamy paski i formujemy z nich kratkę na tarcie lekko dociskając do brzegów. Ciasto pieczemy jeszcze przez 20-25 minut w 180 stopniach, aż ładnie się zrumieni. Smacznego! :)
Komentarze