Tarta jest wyśmienita, bardzo kolorowa. Jednak nic nie opisze tego jak smakuje. Jest nieziemska. Warzywa, kurczak, chrupiące ciasto i ten sos, który tworzy smaczną skorupkę.
Tarta warzywna z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasto:
Mąkę przesiać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na czas przygotowania farszu.
2. Farsz:
Warzywa odmrozić w mikrofali. Przyprawić kucharkiem.. Dodać cebulę, pieczarki i brukselkę. Dusic pod przykryciem kilkanaście minut ( mają być pół miękkie ).
Fileta umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Przyprawić solą, papryką, pieprzem. Posypać natką pietruszki. Dodać do warzyw. Dodać wodę i tak długo gotować, aż woda całkowicie wyparuje.
3. Ciasto rozwałkować na kształt formy do tarty. Formę wysmarować masłem i obsypać mąką. Ciasto wyłożyć. Po nakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 min. Po tym czasie wyciągnąć i
wyłożyć farsz. Wstawić ponownie do piekarnika na 10 min.
4. Sos:
Jajko rozbełtać z jogurtem. Mozzarelle pokroić w kostkę i dodać do jajka z jogurtem. Wylać na tartę warzywno mięsną. Piec jeszcze ok. 20 min. w 200 stopniach.
Komentarze