Delikatna tarta z warzywami i kurkami idealna na ciepłą kolację.
1 godz. 30 min
Składniki:
na ciasto
1kg cukinii(po oczyszczeniu)
1 szklanka mąki pszennej
6 jajek
250 g sera żółtego
3 łyżki oleju
cebula
marchewka
1/2 pęczka szczypiorku
masło
pieprz ziołowy',pieprz czarny,sól
na wkładkę grzybową
250 g kurek
cebula
sól i pieprz
na polewę
2 jajka
200 g kwaśnej śmietany
sól
dodatkowo
1/3 czerwonej papryki
1/3 miąższu z małej dyni
natka pietruszki
Tarta warzywna z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię przekroić na połowę i usunąć gniazda nasienne po czym zetrzeć na tarce o dużych oczkach,lekko osolić i pozostawić na 15 minut,a następnie odsączyć z soku.
Jedną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie masła,odstawić do przestudzenia.
2.Druga cebulę także pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzane masło i chwilę razem przesmażyć,odstawić na bok.
3.Odciśniętą cukinię przełożyć do miski dodać obraną i startą na dużych oczkach marchewkę oraz tak samo starty ser żółty następnie dodać zeszkloną cebulę,wbić jajka,wlać olej,wsypać mąkę dodać posiekany szczypiorek i po szczypcie soli, pieprzu czarnego i ziołowego dokładnie wymieszać.
4.Formę na tartę wysmarować masłem i wylepić ją ciastem,na cieście rozłożyć równomiernie kurki z cebulą ,śmietaną wymieszać z jajkami i polać po grzybach,posypać posiekaną natka pietruszki oraz startą na dużych oczkach tarki papryką i dynią.o
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 40 minut.
Komentarze