Tarta warzywna z kurkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Delikatna tarta z warzywami i kurkami idealna na ciepłą kolację.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto
    1kg cukinii(po oczyszczeniu)
    1 szklanka mąki pszennej
    6 jajek
    250 g sera żółtego
    3 łyżki oleju
    cebula
    marchewka
    1/2 pęczka szczypiorku
    masło
    pieprz ziołowy',pieprz czarny,sól
    na wkładkę grzybową
    250 g kurek
    cebula
    sól i pieprz
    na polewę
    2 jajka
    200 g kwaśnej śmietany
    sól
    dodatkowo
    1/3 czerwonej papryki
    1/3 miąższu z małej dyni
    natka pietruszki


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta warzywna z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię przekroić na połowę i usunąć gniazda nasienne po czym zetrzeć na tarce o dużych oczkach,lekko osolić i pozostawić na 15 minut,a następnie odsączyć z soku.
    Jedną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie masła,odstawić do przestudzenia.
  • 2. Druga cebulę także pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzane masło i chwilę razem przesmażyć,odstawić na bok.
  • 3. Odciśniętą cukinię przełożyć do miski dodać obraną i startą na dużych oczkach marchewkę oraz tak samo starty ser żółty następnie dodać zeszkloną cebulę,wbić jajka,wlać olej,wsypać mąkę dodać posiekany szczypiorek i po szczypcie soli, pieprzu czarnego i ziołowego dokładnie wymieszać.
  • 4. Formę na tartę wysmarować masłem i wylepić ją ciastem,na cieście rozłożyć równomiernie kurki z cebulą ,śmietaną wymieszać z jajkami i polać po grzybach,posypać posiekaną natka pietruszki oraz startą na dużych oczkach tarki papryką i dynią.o
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować