Tarta z musem dyniowym

0 (0 ocen)

Nie przepadam za dynią, rodzinka namawiała i się skusiłam ...

Składniki:

  • CIASTO
    -mąka 20 dkg
    -masło 10 dkg
    -cukier 2 łyżki
    -jajko 1 sztuka
    -sól 1 szczypta
    NADZIENIE
    -dynia 30 dkg
    -cukier 10 dkg
    -masło 5 dkg
    -budyń śmietankowy 2 łyżki
    -ocet 2 łyżki
    -imbir 1/4 łyżeczki
    -tłuszcz do formy

Tarta z musem dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obrać, pozbawić nasion, pokroić w kostkę.
    Włożyć do garnka, zalać 1/2 szklanki wody, dodać ocet i szczyptę soli.
    Gotować około 10 minut, odcedzić. Zmiksować.
    Zmiksować masło z cukrem. Do zmiksowanego masła, dodać żółtka , zmiksować.
    Dodawać zmiksowaną dynię, imbir, proszek budyniowy, miksować jeszcze chwilę.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wymieszać z masą dyniową.
    Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię odstawić do lodówki na 60 minut.
    Rozwałkować na 3 milimetry, wykleić małe foremki do tarty o śr. 10 cm.
    Foremki nakryć folią, wstawić do lodówki na 30 minut.
    Przygotowane foremki piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni 10 minut.
    Do podpieczonego ciasta, nałożyć masę dyniową, wstawić do piekarnika, piec jeszcze 20 minut.
    SMACZNEGO!!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy