Tarta z musem rabarbarowym

5 (1 ocen)

  • 50 min

Ciasto dla prawdziwych łasuchów. Każdemu będzie smakować.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    3 żółtka
    1/2 kostki margaryny
    1 łyżka cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 łyżki śmietany 18%
    Mus rabarbarowy:
    40 dag rabarbaru
    100 ml wody
    1/3 szklanki cukru
    1 opakowanie galaretki zielonej
    Dodatkowo:
    150 ml śmietany kremówki
    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z musem rabarbarowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy z margaryną. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę. Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 2. Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy do momentu, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Dodajemy cukier i mieszamy. Do gorącego musu wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Gęsty mus wykładamy na upieczony kruchy spód. Wyrównujemy.
  • 3. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Przekładamy do rękawa cukierniczego. Śmietaną ozdabiamy brzeg ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować