Tarta z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto. Na blat wysypać mąkę i cukier puder oraz wiórki kokosowe. Dodać margarynę i siekać nożem aż margaryna będzie w malutkich kawałeczkach.
Wbić jajko, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto.
Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 20 minut.
2.Po tym czasie wyjąć ciasto. Podsypać mąką i wałkować na koło większe niż foremka.
Rozwałkowane ciasto nawijać na wałek i przenieść do wysmarowanej margaryną i posypana tarta bułką formę o średnicy 30 cm. Na formę z ciastem położyć papier do pieczenia. Na to wsypać fasolę – stanowią obciążenie dla ciasta by nie wybrzuszało się podczas pieczenia.
Wstawić ciasto do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec 10 minut, zdjąć papier z fasolkami i piec jeszcze 10 minut. Wyjąć i odstawić by wystygło (dopiero po wystygnięciu wyjąć z formy).
3.Truskawki odszypułkować, umyć i włożyć do wysokiego naczynia, dodać cukier puder i zmiksować blenderem na mus. Przełożyć do miski, dodać mascarpone i dobrze wymieszać bądź zmiksować. Żelatynę wymieszać w pięciu łyżkach wody, gdy napęcznieje podgrzewać, aż się rozpuści, ale nie gotować. Dodać do musu truskawkowego i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać na upieczony spód i wstawić na min. 3 godziny do lodówki do stężenia.
Obie czekolady posiekać nożem na małe kawałki. Udekorować nimi oraz truskawkami tartę.
Komentarze