Tarta z malinami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wsypujemy mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli, jajko i mieszamy przez chwilę.
2.Schłodzone masło kroimy w kostkę.
3.Ciasto zagniatamy.
4.Dodajemy wodę i jeszcze trochę zgniatamy.
5.Z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
6.Schłodzone ciasto układamy na blacie/stolicy posypanej mąką i wałkujemy na wielkość odpowiadającą formie którą posiadamy.
7.Formę natłuszczamy najlepiej masłem. Na posypany mąką wałek delikatnie nawijamy rozwałkowane ciasto, przenosimy je nad formę i rozwijamy je bezpośredni na nią.
8.Dociskamy ciasto do brzegów formy. (Jeśli masz nadmiar ciasta poza formą, przejedź wałkiem po brzegach formy, co pozwoli w prosty i ładny sposób pozbyć sie jego nadmiaru).
9.Wstawiamy ciasto do lodówki na ok 30 min. Po wyjęciu z lodówki cisto pokrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą lub ciężarkami
10.Ciasto pieczemy ok 10 min w temperaturze 180 stopni z obciążeniem. Po tym czasie usuwamy obciążenie i pieczemy kolejne 10-12 min
11.Odstawiamy do wystygnięcia.
12.W kąpieli wodnej w niewielkiej ilości śmietanki (ok 50 ml) powoli rozpuszczamy białą czekoladę, do momentu osiągnięcia jednolitej konsystencji.
Komentarze