Tarta z masłem orzechowym i mascarpone

4.5 (146 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Delikatna tarta z pysznym nadzieniem z masła orzechowego i serka mascarpone. Oba te składniki cudownie łączą się ze sobą, co sprawia, że po pierwszym kęsie reakcja gości brzmi: "jaaakie to dobre!".

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Spód:

    200g mąki pszennej
    100g drobnego cukru
    2 łyżki kakao
    szczypta soli
    1 zimne jajko
    100g zimnego masła

    Nadzienie:

    250g serka mascarpone
    200g masła orzechowego
    1 łyżka cukru

    Wierzch:

    250g serka mascarpone
    150g śmietanki kremówki (30%)
    1 łyżka cukru
    1 śmietan-fix

    Karmel:

    6 kruchych krówek
    4 łyżki mleka
    garść niesolonych orzeszków ziemnych
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Snickers Tarty Desery Orzeszki

Tarta z masłem orzechowym i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W foremce do tarty o średnicy 28cm ułożyć na krzyż dwa kilkucentymetrowe pasy papieru do pieczenia. Ułatwi to wyciągnięcie gotowej tarty.
  • 2. Mąkę, cukier, kakao i sól wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i przesiekać nożem, potem rozdrabniać opuszkami palców do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Trzeba jednak uważać, aby zbytnio nie ogrzać ciasta. Do tego celu można również użyć miksera na wysokich obrotach, tylko trzeba przykryć misę ściereczką, aby mąka nie rozsypała się po całej kuchni. Kiedy mąka, masło i cukier uzyskają odpowiednią konsystencję, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt sypkie, dodać 1 łyżkę mleka. Ciasto rozwałkować na koło o 2-3 cm większe niż średnica foremki i przełożyć je do formy, lekko dociskając do boków. Wstawić do zamrażalnika na 15 minut lub do lodówki na 30 mninut.
  • 3. Piekarnik nagrzać do 180°C. Na schłodzone ciasto udkładamy kawałek papieru do pieczenia – musi być większy nić średnica foremki. Na papier wysypać kamyczki obciążające ciasto. Można tu również wykorzystać zwykłą fasolę lub groch. Zapobiegnie to obsuwaniu i zniekształcaniu się ciasta. Formę wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Po tym czasie usunąć fasolki wraz z papierem i piec jeszcze przez 5-10 minut. Gotowe ciasto powinno być matowe. Całkowicie wystudzić.
  • 4. Przygotować nadzienie. Serek mascarpone lekko zmiksować, dodając cukier. Następnie dodać masło orzechowe i całość zmiksować na niskich obrotach, aż składniki dobrze się połączą. Masę rozsmarować na wypieczonym spodzie i wyrównać.
  • 5. Serek mascarpone i śmietankę przełożyć do misy miksera. Krótko zmiksować i dodać cukier wymieszany ze śmietan-fixem. Miksować do uzyskania sztywnej masy, którą należy rozsmarować na masie z masłem orzechowym.
  • 6. Krówki pokroić na mniejsze kawałki i wraz z mlekiem przełożyć do małego garnuszka i rozpuścić na małym ogniu. Dodać pokrojone orzeszki, wymieszać, lekko przestudzić. Karmel wylać na tartę tworząc pasy i kleksy.

Porady

Ciasto należy przechowywać w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Masło orzechowe Orzeszki ziemne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować