Tarta z marchewką, cukinią i kurczakiem wędzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy obie mąki, dodajemy szczyptę soli, 1 jajko oraz pokrojone na kawałki masło. Zagniatamy ciasto.
2.Ponieważ nie mam specjalnego naczynia do pieczenia tart użyłam małej tortownicy, którą wyłożyłam papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i wkładamy do blaszki, lekko przyklepujemy. Aby ciasto nie urosło w piekarniku nakłułam je wielokrotnie widelcem i wstawiłam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180oC.
3.W międzyczasie robimy sos. Na małym ogniu kładziemy garnek, wrzucamy do niego 1 łyżkę masła i kiedy się rozpuści dodajemy 1 łyżkę mąki. Następnie wlewamy mleko, dodajemy 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej i gotujemy ciągle mieszając aż sos stanie się gęsty. Pod koniec dodajemy potartą mozzarellę. Mieszamy tak długo aż się rozpuści.
4.Obieramy cukinię oraz marchewki. Kroimy je na bardzo cienkie plasterki - najlepiej w tym wypadku jest użyć obieraczki, ponieważ dzięki niej otrzymamy idealniej grubości kawałki. Kurczaka kroimy na podłużne plastry.
5.Wyjmujemy ciasto z piekarnika, wlewamy do niego przygotowany sos. Układamy wczesniej pokrojone warzywa oraz kurczaka zaczynając od zewnątrz aż do środka tworząc pewnego rodzaju okręgi. Na sam koniec posypujemy całość curry, papryką oraz odrobiną pieprzu.
6.Tartę zapiekamy ok. 25 minut w 180oC aż warzywa będą miękkie i zaczną się delikatnie przypiekać.
Porady
Gotową tartę należy przed podaniem odłożyć na ok. 10 minut. Smakuje ona zarówno podawana na ciepło jak i na zimno.
Komentarze