Tarta z mięsem pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mięso smażymy na patelni , dodajemy cebulę . Czekamy aż się zrumieni . Dodajemy kukurydzę , paprykę pokrojoną w kostkę oraz ogórki również pokrojone. Wszystko razem obficie posypujemy słodką czerwoną papryką , mieszamy , i smażymy ok. 5 min.
Następnie przygotowujemy sos beszamelowy:
rozpuszczamy w rondelku masło , dodajemy mąkę , mieszamy na jednolitą masę . Następnie wlewamy mleko , podajemy przyprawy.
Blachę do tarty (ew. tortownicę) smarujemy masłem , wykładamy gotowe ciasto , smarujemy ciasto sosem , dodajemy mięsny farsz . Wkładamy do piekarnika na ok. 30 min w temp.180 stopni. Dziesięć minut przed wyjęciem posypujemy startym żółtym serem .
Komentarze