Jeśli lubisz mozzarellę i łososia wędzonego, to ta tarta jest dla Ciebie. Pachnąca i aksamitna w fakturze i smaku! Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że szybko się ją przygotowuje.
40 min
Składniki:
• 1 płat ciasta francuskiego
• 3 kule mozzarelli po 100 g
• 200 g plastrów łososia wędzonego
• 5 jajek
• 1/2 szklanki śmietanki 30%
• 6-8 małych pomidorków
• sól, pieprz do smaku
• liście bazylii
• masło do smarowania formy
Tarta z mozzarellą i łososiem wędzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Płat ciasta francuskiego delikatnie rozwałkować na wielkość formy na tartę licząc z bokami.
• Formę wysmarować masłem i wyłożyć dno i boki ciastem.
• Delikatnie docisnąć ciasto, nadmiar odciąć, nakłuć dno i boki ciasta widelcem.
• Mozzarellę pokroić na cienkie plastry, plastry łososia podzielić na mniejsze kawałki.
• Ułożyć na cieście na przemian plaster sera i łososia, aż do wykończenia składników.
• Jajka roztrzepać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem i wlać do tarty.
• Pomidorki przeciąć na połówki, ułożyć na wierzchu skórką do dołu.
• Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 minut.
• Podawać na ciepło z listkami bazylii.
Komentarze