Tarta z mrożonkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Do przygotowania w kilka chwil. Idealna propozycja na szybki, tani i łatwy do przygotowania obiad.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
    100g margaryny,
    3 żółtka,
    2 łyżki śmietany 18%,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    500g mrożonych warzyw na patelnie,
    oliwa,
    zioła prowansalskie,
    sól,
    pieprz.

Tarta z mrożonkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy z margaryną. Dodajemy żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy. Ciastem wykładamy brzegi i spód foremki na tartę. Ciasto podpiekamy 15 minut w temperaturze 180 stopni
  • 2. Mrożonki przekładamy na patelnie. Smażymy na oliwie około 10 minut. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
  • 3. Na podpieczone ciasto wykładamy podsmażone mrożonki. Razem pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy