Tarta z nadzieniem z dyni

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Klasyczna jesienna tarta o korzennym smaku.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO:
    - mąka: 200 gramów
    - masło: 100 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - cukier puder: 2 łyżki
    - zimna woda: 1 łyżeczka
    MASA DYNIOWA:
    - dynia: 2 kilogramy
    - brązowy cukier: 100 gramów
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka
    - cynamon mielony: 1 łyżeczka
    - imbir mielony: 1 łyżeczka
    - gałka muszkatołowa mielona: 0.5 łyżeczki
    - ekstrakt z wanilii: 1 łyżeczka
    - Jajko: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z nadzieniem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obierz ze skórki i usuń pestki, pokrój na niewielkie kawałki. Kawałki dyni ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piecz dynię około 1 godzinę, aż zmięknie. Gdy dynia będzie już upieczona, zmiksuj ją na jednolitą papkę. Tak przygotowaną masę dyniową przełóż do słoiczka. Przechowuj w lodówce do 3 dni.
  • 2. Przygotuj kruche ciasto. Przesianą mąkę i cukier puder posiekaj z zimnym masłem, aż powstaną okruszki. Dodaj jajko oraz wodę, zagnieć szybko ciasto. Uformuj kulę z ciasta, zawiń w przezroczystą folię i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość 3 mm. Rozwałkowane ciasto przenieś do formy na tartę o średnicy 24 cm. Przytnij wystające ponad formę bok ciasta. Spód tarty nakłuj widelcem. Foremkę wyłożoną ciastem wstaw do lodówki na 30 minut.

    W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmij foremkę z lodówki i nakryj papierem do pieczenia i obciąż np. suchą fasolą. Spód piecz w ten sposób w piekarniku przez 15 minut, następnie usuń papier i obciążenie i piecz przez kolejne 10 minut.
  • 3. Przygotuj masę dyniową. 1,5 szklanki przygotowanego wcześniej pure z dyni umieść w misce razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami masy dyniowej, wymieszaj dokładnie na jednolitą masę.
  • 4. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160 stopni. Masę dyniową wylej na przygotowany wcześniej spód tarty. Piecz około 40 minut, do momentu aż wierzch masy zastygnie. Wyjmij z piekarnika i wystudź, następnie wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Podawaj udekorowane bitą śmietaną i cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować