Tarta z najpyszniejszym kremem i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Tarta z truskawkami i przepysznym kremem posypana bezami. Proste a jak cudowne połączenie :) Idealna na zakończenie sezonu truskawkowego. Moja ulubiona :)

  • 50 min

Składniki:

  • ciasto:
    150 g mąki pszennej
    50 g cukru pudru
    100 g masła
    1 żółtko
    szczypta proszku do pieczenia

    krem:
    250 g mascarpone
    150 g mleka skondensowanego słodzonego (z tubki)
    50 ml kremówki

    wierzch:
    ok. 400 g truskawek lub innych sezonowych owoców, np. jagód czy borówek
    gotowe bezy

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Beza

Tarta z najpyszniejszym kremem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, dodać masło, posiekać nożem. Dodać żółtko, wyrobić jednolite ciasto. Lekko posypując wierzch ciasta mąką, wylepić dno i boki formy do tarty o średnicy 24 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut. Ostudzić.
  • 2. krem:
    Do miski wyłożyć mascarpone, wlać mleko skondensowane słodzone i kremówkę, krótko ubić (ok. 30-40 sekund) na jednolity krem. Wyłożyć na ostudzone ciasto, równomiernie, niezbyt dokładnie, wyrównać.
  • 3. wierzch:
    Truskawki umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, ułożyć na kremie. Bezy połamać na grube kawałki, część ułożyć w całości, posypać po wierzchu. Schłodzić ok. 1-2 godziny. Podawać jeszcze tego samego dnia w którym była zrobiona.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować