tarta z nektarynką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasta z galaretką to jedne z najchętniej jedzonych w mojej rodzinie, zwłaszcza latem. A to ciasto jest idealne na lato.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *foremka 21 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    150 g mąki
    100 g masła
    1 żółtko
    50 g cukru pudru
    szczypta soli
    na nadzienie:
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    400 ml mleka
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki masła
    3 nektarynki
    galaretka brzoskwiniowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta z nektarynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Rozwałkować i wlepić ciastem dno i boki foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na godzinę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 20 minut aż ciasto będzie miało złoty kolor. Wystudzić.
  • 2. Proszek budyniowy i cukier wymieszać z odrobiną mleka i wlać na pozostałe gotujące się mleko i ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodać masło i mieszać do połączenia. Ciepłą ale nie gorącą masę budyniową wyłożyć na ciasto. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić do stężenia. Nektarynki pokroić w plasterki i ułożyć na budyniu. Zalać tężejącą galaretką i odstawić do całkowitego stężenia. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Galaretka Nektarynki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować