Tarta z nektarynkami i bananami :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Przesianą mąkę, cukier puder i pokrojone w kawałki masło ugnieść/zmiksować, aż powstaną okruchy.
Dodać jajko i ekstrakt z wanilii, ugnieść do połączenia się składników.
Ulepić kulę, zawinąć w folię i zostawić w lodówce na 30 min.
2.Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii lub papieru do pieczenia.
Przenieść ciasto na formę do tarty.
Ciasto podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na kolejne 30 min.
3.W czasie gdy ciasto się chłodzi nagrzać piekarnik do 180 stopni.
4.Po nagrzaniu się piekarnika wyjąć ciasto z lodówki. Na tartę położyć papier do pieczenia i obciążyć (przygnieść) czymś lekkim, np. grochem czy fasolą.
Ciasto piec przez 15 min.
Po tym czasie zdjąć papier i piec jeszcze przez 5-7 min. (do zarumienienia się).
5.W czasie pieczenia się tarty można przyrządzić budyń.
Po ostygnięciu ciasta i budyniu wylać go na tartę.
Umyć i pokroić owoce w plastry, które potem trzeba ułożyć na budyniu. (Dla urozmaicenia ciasta można jeszcze zalać wszystko tężejącą galaretką.)
Komentarze