Tarta z owocami sezonowymi i kremem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, sól i zimne masło. Siekamy, aż masło będzie w małych kawałeczkach.
2.Robimy kopczyk, wbijamy jajko, zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki.
3.Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolicy. Ostrożnie, za pomocą wałka przenosimy do wysmarowanej masłem foremki do tart o średnicy 26 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach (aż ładnie się zrumieni) Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i dokładnie studzimy.
4.Owoce dokładnie myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
5.Śmietankę ubijamy na sztywno.
6.Stopniowo, ciągle miksując dodajemy serek.
7.Krem wykładamy na wystudzone ciasto. Tartę ozdabiamy owocami i wkładamy na około godzinę do lodówki do schłodzenia kremu. Smacznego!
Komentarze