Tarta z owocami sezonowymi i kremem jagodowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniała tarta na kruchym spodzie, z mnóstwem sezonowych owoców i kremem na bazie serka jagodowego. Idealna do filiżanki popołudniowej kawy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    -1 szklanka mąki
    -100 g zimnego masła
    -3 łyżki cukru pudru
    -1 jajko
    -szczypta soli

    Krem:
    -200 g śmietanki 30% (mocno schłodzonej)
    -150 g puszystego serka o smaku owoców leśnych lub jagód (u mnie Almette Fruit)

    Wierzch:
    -200 g truskawek
    -150 g malin
    -100 g jagód (u mnie jagoda kamczacka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta z owocami sezonowymi i kremem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, sól i zimne masło. Siekamy, aż masło będzie w małych kawałeczkach.
  • 2 2. Robimy kopczyk, wbijamy jajko, zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki.
  • 3 3. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolicy. Ostrożnie, za pomocą wałka przenosimy do wysmarowanej masłem foremki do tart o średnicy 26 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach (aż ładnie się zrumieni) Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i dokładnie studzimy.
  • 4 4. Owoce dokładnie myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
  • 5 5. Śmietankę ubijamy na sztywno.
  • 6 6. Stopniowo, ciągle miksując dodajemy serek.
  • 7 7. Krem wykładamy na wystudzone ciasto. Tartę ozdabiamy owocami i wkładamy na około godzinę do lodówki do schłodzenia kremu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Jagody Maliny Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować