Kiedy ponad 20 lat temu po raz pierwszy jadłam "pecan pie", pokochałam jego smak od pierwszego kęsa, miałam jednak jedno ale, pie był zbyt słodki, na ratunek przyszedł Jamie Oliver...
Tarta z orzechami peakn i syropem klonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia i dobrze wyrobić, tak aby powstała zwarta, jednolita masa. Następnie, ciastem wyłożyć formę do wypieku tart i wstawić na godzinę do lodówki.
2.Po tym czasie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 175°C przez 25 minut. Wyjąć z piekarnika aby ostygło.
3.Obrać jabłko i pokroić na bardzo drobne cząstki.
4.Do małego garnczka włożyć masło i wlać syrop. Podgrzewać tak długo, aż masło się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać wszystkie pozostałe składniki nadzienia. Dobrze wymieszać.
5.Tartę wypełnić nadzieniem, wstawić do rozgrzanego, do 175°C piekarnika i piec przez 20 minut. Lekko ostudzić i można już kroić. Dobrze smakuje z sorbetem cytrynowym, który balansuje słodki smak tarty.
Komentarze