Tarta z budyniem i jabłkami

4.5 (173 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo szybka i efektowna,a do tego można użyć ulubionych owoców nie tylko jabłek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:
    100 gr masła (zimnego)
    200 gr mąki pszennej krupczatki
    Szczypta soli
    1/4 szklanki cukru
    2-3 łyżki soku z pomarańczy
    1 białko do posmarowania ciasta
    Budyń śmietankowy
    1,5 szklanki mleka (3,2%)
    skórka otarta z jednej pomarańczy
    1 żółtko
    1 łyżka masła
    2-3 jabłka
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z budyniem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania tarty z jabłkami:
    W malakserze umieścić mąkę, cukier, masło pokrojone w kostkę, sól, dokładnie posiekać pod koniec dodawać po jednej łyżce sok z pomarańczy. Miksować tylko do chwil kiedy ciasto stanie się wilgotne i jednolite.
    Wyjąć na oprószony mąką blat i szybko uformować kulę, zawiną w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 min.
    Formę do tart (u mnie 24 cm.) posmarować masłem (tylko dno, boki zostawić suche) wysypać tartą bułką.
    Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim przygotowaną formę. Można rozwałkować ciasto między dwoma kawałkami foli spożywczej, lub ręcznie wylepić nim formę.
    Dno nakłuć widelcem, posmarować białkiem przy pomocy kuchennego pędzla, wstawić do zamrażalnika na min. 1h
    Rozgrzać piekarnik do 175 oC.
    tartę piec ok. 15 min do zrumienienia brzegów. Wyjąć i wyłożyć na ciasto budyń i śliwki.
    Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20-25 min.
    Wyjąć i wystudzić na kuchennej kratce.
    Nadzienie budyniowe:
    Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale użyć mniej mleka (nie 2 a jedynie 1,5 szkl.)
    Do gorącego budyniu dodać skórkę z pomarańczy i masło, dokładnie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. Mieszać od czasu do czasu, aby nie utworzył się ,,kożuch”.
    Do letniego budyniu dodać żółtko i dokładnie wymieszać.
    Budyń wyłożyć na podpieczony, kruchy spód a na wierzchu poukładać cienkie plasterki jabłek.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st.C. i piec 20-25 min.
    Ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować