Tarta z budyniem i owocami lata

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszna krucha tarta z budyniem i kompozycją moich ulubionych, letnich owoców.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto (na formę 28 cm):
    250 g mąki
    125 g zimnego masła
    125 g cukru pudru
    1 jajko
    1 łyżka lodowatej wody
    2 łyżki kakao
    1 szczypta soli
    Dodatkowo:
    700 ml mleka
    2 budynie śmietankowe
    4 łyżki cukru
    250 g czereśni
    150 g malin
    100 g porzeczek
    kilka truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta z budyniem i owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem, kakao i szczyptą soli. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, wodę i jajko. Zagnieść kruche ciasto ręcznie lub w robocie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Spód ciasta nakłuć kilkukrotnie widelcem. Wierzch ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. ziarnami fasoli. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier do pieczenia z obciążeniem i dopiec tartę kolejne 10-15 minut.
  • 2. Budynie ugotować według instrukcji na opakowaniu na 700 ml mleka. Wystudzić.
  • 3. Owoce umyć i osuszyć.
    Na wystudzony spód tarty wysmarować budyń. Na budyniu ułożyć owoce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tarta z budyniem i owocami

4.49 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tarta z budyniem i owocami

RedakcjaPP Z prostego przepisu powstał bardzo efektowny deser. 60 min

To może cię zainteresować