Tarta z budyniem i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nie znam osoby, która nie lubiła by truskawek dlatego jestem pewna, że przepis ten polubią wszyscy amatorzy tego niebiańskiego smaku. W Egipcie sezon na truskawki trwa od grudnia do maja, zazdroszczę wszystkim którzy za chwilę dorwą się do kobiałek wypełnionych tym przysmakiem

  • 60 min

Składniki:

  • 250g mąki
    100 g masła pokrojonego w kostkę
    100 g cukru pudru
    szczypta soli
    2 jajka
    Budyń waniliowy lub śmietankowy
    mleko i ew. cukier jeśli budyń jest niesłodzony
    truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z budyniem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wsypać mąkę do miski, włożyć masło, cukier puder i sól. Składniki połączyć palcami, dodać jajko, wymieszać. Kiedy składniki się połączą zagnieść ciasto. Rozwałkować cienko i wyłożyć formę do tarty. Nakłuć widelcem i stawić na kwadrans do lodówki. Piec bez nadzienia ok 20 min w temperaturze 190’. Po wyjęciu wystudzić. W czasie gdy ciasto „siedzi” w piekarniku przygotować budyń (waniliowy lub śmietankowy) zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wyłożyć na zimne ciasto. Udekorować truskawkami lub innymi owocami.

Porady

Ciasto kruche można przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce przez tydzień, a w zamrażalniku do 3 miesięcy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować