Tarta z boczniakami i szpinakiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min

wspaniałe kruche ciasto z boczniakami i szpinakiem

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:

    230g mąki pszennej
    150g masła zimnego
    2 żółtka
    sól
    3 łyżki lodowatej wody

    Nadzienie:

    250g - 300g boczniaków
    1 cebula
    olej
    250g liści szpinaku
    czosnek granulowany, sól, pieprz ziołowy
    2łyżeczki mąki + 2łyżki wody

    1 jajko + kieliszek wody + kieliszek mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z boczniakami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z kawałkami masła. Dodać żółtka, sól i wodę. Zagnieść energicznie , uformować kulę, spłaszczyć i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
  • 2. Cebulę pokroić w cienkie plastry, zeszklić na oleju. Boczniaki opłukać pod zimną wodą, i odstawić do ocieknięcia wody (stawiając na blaszkach). Pokroić w paski. Wrzucić na cebulę, dodawać garściami szpinak . Całość dusić pod przykryciem ok. 5min z dodatkiem przypraw , a następnie 5min bez przykrycia by odparowała część wody. Do pozostałego soku wytworzonego z grzybów i szpinaku wlać zmieszaną mąkę z wodą i chwilę pogotować. Wystudzić.
  • 3. Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować. Wykleić nim natłuszczoną formę do tarty (śr. 29cm). Krawędzie które pozostały oderwać i uformować wałek, przykleić obręcz wkoło formy. ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika do 180*C. Po tym czasie włożyć ciasto do piekarnika, piec ok 10min. wyciągnąć i nałóżyć równomiernie farsz. polać zmieszanym jajkiem z mlekiem i mąką - nadmiar odlać. Piec jeszcze ok 35min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować