Tarta z boczniakiem i białą papryką

0 (0 ocen)

  • 60 min

tarta

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto
    1,5 szkl mąki
    1 jajko
    sól
    pieprz
    125 g masła
    szczypta proszku do pieczenia

    nadzienie
    250 g boczniaka
    1 łyżka masła
    100 g sera feta lub kanapkowego typu feta
    pół szkl mleka
    2 jajka
    4 łyżki śmietany
    sól
    pieprz
    2 ząbki czosnku
    oregano
    opcjonalnie hyzop
    bazylia
    1 biała papryka
    1 cebula
    kawałeczek papryczki chili


Tarta z boczniakiem i białą papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść twarde ciasto, wylepić formę do tarty.
    Boczniaka podusić na maśle ok 15 min , wystudzić. Paprykę i cebulę pokroić na krążki.
    Ser, mleko, śmietanę, jajka i przyprawy wraz z czosnkiem włożyć do kubka blendera i zmiksować.
    Piekarnik nagrzać do 180 st. Podpiec spód ok 15 min. Na podpieczonym spodzie ułożyć boczniaka, paprykę i cebulę , zalać serowo-jajeczną zalewą, posypać szczyptą bazylii i drobniutko posiekaną chili. Wstawić na ok 20 -25 min do piekarnika i piec z termoobiegiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy