Tarta z borówkami amerykańskimi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przesłodka tarta- tylko dla łasuchów.Jest to wersja z białą czekoladą i serkiem mascarpone.

  • 60 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 szklanki mąki
    pół kostki masła (100g)
    2 łyżki cukru pudru
    3 żółtka
    3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

    Nadzienie:
    1 tabliczka białej czekolady
    125 g serka mascarpone
    około 350 g borówek amerykańskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z borówkami amerykańskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, masło, żółtka a na końcu śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na pół godziny (nie jest to obowiązkowe), po tym czasie wyjąć, rozwałkować i wylepić nim formę do tarty (ja mam o średnicy 27 cm, a ciasta mi jeszcze zostało, więc możecie trochę zmniejszyć proporcje). Nakłuć delikatnie widelcem (można dodatkowo obciążyć ciasto fasolą, którą wykłada się na papier do pieczenia, wtedy pieczemy 10-15 minut z fasolą, potem się ją zabiera z tarty i piecze jeszcze 10 min, aż będzie rumiana.) Jeśli bez fasoli to piec ciasto ok 25 minut w temperaturze 180 stopni, bez termoobiegu.

    Nadzienie:
    Białą czekoladę połamać na małe części i roztopić w kąpieli wodnej lub tak jak ja czyli czekolada do rondelka, odrobina słodkiej śmietany 30% , podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Do czekolady dodajemy serek mascarpone i mieszamy, aż całość będzie jednolita.

    Ostudzone ciasto smarujemy czekoladową masą, a na wierzch układamy borówki.
    Kilka godzin w lodówce i można wcinać.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować