Tarta z borówkami i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto Pół Kruche
1. Jajko i żółtka ubić widelcem
2. Dodać cukier
3. Dodać posiekaną margarynę (ugniatając widelcem do połączenia)
4. Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem i wyrabiać ciasto
5. Podzielić ciasto na dwie części (jedna z nich można zamrozić gdyż potrzebna nam tylko połowa jeżeli forma jest mała)
6. Pozostałe ciasto rozłożyć w formie i podpiec do zrumienienia (ok 15 min w 180*C)
2.1. Na przestudzonym spodzie ułożyć połówki moreli** i borówki
2. Masło miód i migdały ubić trzepaczką
3. Ubić jajka
4. Powoli wymieszać jajka ze śmietanką i pozostałymi składnikami
5. Wylać "mieszankę" na tartę z owocami
6. Piec ok 28 min w 180*C
7. Gotowe jeszcze ciepłe ciasto można skropić miodem
Porady
*może być kupne
** bez pestek opcjonalnie bez skórki
Komentarze