Tarta z borówkami i morelami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Najlepsze połączenie,soczyste owoce w żywych kolorach miód i migdały. Ciasto zniknie w mgnieniu oka.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto pół kruche* :
    1 jajko
    2 żółtka
    0,5 szkl cukru
    25 dag mąki krupczatki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 kostki margaryny

    Wykończenie:
    borówki
    morele
    115 g rozpuszczonego wcześniej masła
    100 g drobno posiekanych migdałów
    1/3 szkl miodu
    2 jajka
    1/4 szkl śmietanki (słodkiej) 36%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z borówkami i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto Pół Kruche
    1. Jajko i żółtka ubić widelcem
    2. Dodać cukier
    3. Dodać posiekaną margarynę (ugniatając widelcem do połączenia)
    4. Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem i wyrabiać ciasto
    5. Podzielić ciasto na dwie części (jedna z nich można zamrozić gdyż potrzebna nam tylko połowa jeżeli forma jest mała)
    6. Pozostałe ciasto rozłożyć w formie i podpiec do zrumienienia (ok 15 min w 180*C)
  • image-1ve8djk 2. 1. Na przestudzonym spodzie ułożyć połówki moreli** i borówki
    2. Masło miód i migdały ubić trzepaczką
    3. Ubić jajka
    4. Powoli wymieszać jajka ze śmietanką i pozostałymi składnikami
    5. Wylać "mieszankę" na tartę z owocami
    6. Piec ok 28 min w 180*C
    7. Gotowe jeszcze ciepłe ciasto można skropić miodem

Porady

*może być kupne ** bez pestek opcjonalnie bez skórki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Migdały Miód Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować