Tarta z botwinką i ogórkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wszystko to co w chłodniku lubimy najbardziej czyli botwinka, ogórek i świeży koperek z dodatkiem jogurtu w kruchym cieście tarty.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    130g mąki pszennej
    60g masła
    1 żółtko
    1 łyżka zimnej wody
    szczypta soli
    Nadzienie:
    6 łyżek ugotowanej botwinki
    2 ogórki kiszone
    2 małe ugotowane buraki
    2 łyżki posiekanego koperku
    1 mała cebula
    200 ml jogurtu naturalnego
    1 jajko
    1 czubata łyżka barszczu instant
    sól do smaku
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Tarty

Tarta z botwinką i ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z botwinką i ogórkiem 1. W misce z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Owijamy w przezroczystą folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Ogórki i buraki kroimy na drobne kawałki, dodajemy do nich pokrojoną botwinkę i cebulę . W osobnej miseczce łączymy ze sobą jogurt z barszczem instant, koperkiem i wbijamy jajko. Doprawimy solą i pieprzem według uznania.

    Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki i na przezroczystej foli rozwałkowujemy delikatnie w kształt koła na grubość około 3 mm. Wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę do pieczenia ( moja ma 20cm średnicy i 3,5cm głębokości), nadmiar ciasta z brzegów odcinamy nożem. Nakłuwamy widelcem dno w kilku miejscach. Na tak przygotowane ciasto wykładamy farsz z botwinki i zalewamy płynną masą jogurtową. Pieczemy około 30 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Serwujemy na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Buraki Cebula Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować