Tarta z brokułami i fetą

5 (166 ocen)

  • 40 min

Pyszna i zdrowa tarta. Dobrze smakuje z keczupem lub sosem czosnkowym.

  • 40 min

Składniki:

  • 275g ciasta francuskiego
    opakowanie mrożonych brokułów
    1 marchewka
    1/2 fety
    2 jajka
    2 łyżki gęstej śmietany
    papryka słodka
    bazylia suszona
    czosnek granulowany
    pieprz, sól
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta z brokułami i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuły i marchew ugotować osobno w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzić i ostudzić.
  • 2. Jajka, śmietanę i przyprawy dokładnie wymieszać.
  • 3. Ciastem wyłożyć formę (śr.21cm), nadmiar odciąć i wykroić foremkami dowolne kształty. Ciasto ponakłuwać widelcem, wyłożyć różyczki brokuła, plasterki marchwi i fetę pokrojoną w kostkę. Zalać jajkami. Na wierzchu ułożyć pozostałe ciasto. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180st przez ok 25 minut do ścięcia jajek.

Porady

Pyszna na gorąco jak również na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Ciasto francuskie Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować