Tarta z brokułami i serem Rokpol

4.47 (154 ocen)

  • Średni

Idealne połączenie brokułów i sera pleśniowego na kruchym cieście tarty.

  • Średni

Składniki:

  • NA CIASTO:
    - mąka pszenna: 130 gramów
    - masło: 60 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - woda: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    FARSZ:
    - brokuł różyczki: 150 gramów
    - ser pleśniowy Rokpol: 80 gramów
    - jajka: 3 sztuki
    - mleko: 200 mililitrów
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.47 (154 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z brokułami i serem rokpol - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta brokułowa 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto w misce a następnie owijamy w przezroczystą folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
    W tym czasie gotujemy brokuły około 10 minut . Odcedzamy, osuszamy.
    Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na przezroczystej folii, wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę na tartę (moja ma średnicę 20cm, głębokość 3,5cm ). Na spód kładziemy brokuły, posypujemy pokruszonym serem pleśniowym, zalewamy masą z jajek i mleka. Wierzch posypujemy solą i pieprzem.
    Pieczemy około 25- 30 minut w temperaturze 190 stopni. Można podawać na ciepło i zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować