1 opakowanie ciasta francuskiego
kilka brokuł mrożonych
dwa grube plastry szynki drobiowej
3 jajka
100 ml śmietanki 18%
pół opakowania sera gorgonzola ok. 50 g
Tarta z brokułami, szynką i gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na blaszce do tarty, położyć papier do pieczenia i rozwinąć ciasto francuskie. Jeżeli gdzieś będzie nam brakować to odlepić i przykleić w brakujących miejscach.
2.Nagrzać piekarnik do 200 stopni C.
3.Na blaszce położyć papier do pieczenia a na nim: fasolę, groch lub ryż, aby ciasto nam nie urosło za bardzo. I piec przez 15 minut, następnie ściągnąć papier z wypełnieniem i piec dalej przez 10-15 minut do zarumienienia.
4.Jajka rozmącić w śmietance. Wlać na tarte podpieczoną. Poukładać brokuły, pokrojoną w kosteczkę szynkę a na końcu ser. Piec dalej przez 33-40 minut- pilnować by się nazbyt nie zarumieniła.
5.Wyciągnąć, i jeść gdy jeszcze ciepła. Najlepsza z sosem czosnkowym :)
W wersji wegetarianskiej można zastąpić szynkę np. kukurydzą bądź groszkiem :)
Komentarze