Tarta z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Cukinię kroimy w półplasterki, szalotkę w cieniutkie piórka. Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wrzucamy cebulkę. Następnie cukinię i podsmażamy, tak by była lekko brązowa. Dodajemy przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Paprykę kroimy w małe i dość cienkie paseczki. Serek mieszamy z jajami. Dodajemy sól, pieprz i jeszcze odrobinę gałki muszkatołowej. Miksujemy, i do uzyskanej masy dodajemy paprykę.
Ciasto francuskie rozwijamy i wykładamy na formę do tarty. Układamy cukinię i zalewamy masą serowo-jajeczną. Pieczemy w 200st ok 20-25 min.,(aż tarta lekko się zrumieni). Podajemy na gorąco, obficie posypaną natką pietruszki.
Do tej tarty idealnie pasują pomidory ze szczypiorkiem i czarnuszką, skropione oliwą z orzechów włoskich.
Komentarze