Tarta z cukinią

0 (0 ocen)

  • 40 min

Cudownie aromatyczna, moja ukochana cukinia...polecam

  • 40 min

Składniki:


  • -op. ciasta francuskiego
    -2 średniej wielkości cukinie
    -1 szalotka
    -2 ząbki czosnku
    -100g serka ricotta
    -2 jaja
    -1/2 czerwonej papryki
    -1/2 pęczka natki pietruszki
    -1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    -szczypta gałki muszkatołowej
    -pieprz ziołowy
    -pieprz czarny (świeżo mielony)
    -sól morska
    -olej rzepakowy

Tarta z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię kroimy w półplasterki, szalotkę w cieniutkie piórka. Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wrzucamy cebulkę. Następnie cukinię i podsmażamy, tak by była lekko brązowa. Dodajemy przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Paprykę kroimy w małe i dość cienkie paseczki. Serek mieszamy z jajami. Dodajemy sól, pieprz i jeszcze odrobinę gałki muszkatołowej. Miksujemy, i do uzyskanej masy dodajemy paprykę.
    Ciasto francuskie rozwijamy i wykładamy na formę do tarty. Układamy cukinię i zalewamy masą serowo-jajeczną. Pieczemy w 200st ok 20-25 min.,(aż tarta lekko się zrumieni). Podajemy na gorąco, obficie posypaną natką pietruszki.
    Do tej tarty idealnie pasują pomidory ze szczypiorkiem i czarnuszką, skropione oliwą z orzechów włoskich.

Porady

Do cukinii można dodać podsmażana kabanosy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy