Tarta z cukinią, kurczakiem i brukselką

0 (0 ocen)

  • 30 min

pożywna i bardzo smaczna:))) tarta to typowe francuskie danie

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na formę o średnicy 23 cm i wysokości 3 cm:
    NADZIENIE:
    10 sztuk brukselki
    300 g fileta z kurczaka
    1 młoda cukinia
    1 cebula
    50 g sera żółtego
    10 łyżek śmietany
    przyprawa do dań Kucharek
    przyprawa do kurczaka
    tłuszcz do smażenia
    pieprz ziołowy
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    CIASTO:
    1 szklanka mąki
    1 jajko
    1 łyżka śmietany
    80 g margaryny
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z cukinią, kurczakiem i brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.
  • 2. Brukselki gotujemy w osolonej wodzie. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy Kucharkiem i przyprawą do kurczaka, smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
  • 3. Cebulkę kroimy w piórka, smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Cukinię kroimy w grubsze plastry, przyprawiamy Kucharkiem i delikatnie obsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
  • 4. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach, łączymy ze śmietaną, dodajemy 1 łyżkę natki pietruszki, przyprawiamy Kucharkiem, pieprzem ziołowym i kolorowym, mieszamy.
  • 5. Na podpieczone ciasto dajemy połowę cukinii, cebulkę, kurczaka, przekrojone na pół brukselki, pozostałą cukinię. Całość smarujemy sosem serowo – śmietanowym, posypujemy pozostałą natką pietruszki i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować