pożywna i bardzo smaczna:))) tarta to typowe francuskie danie
30 min
Składniki:
Składniki na formę o średnicy 23 cm i wysokości 3 cm:
NADZIENIE:
10 sztuk brukselki
300 g fileta z kurczaka
1 młoda cukinia
1 cebula
50 g sera żółtego
10 łyżek śmietany
przyprawa do dań Kucharek
przyprawa do kurczaka
tłuszcz do smażenia
pieprz ziołowy
pieprz kolorowy świeżo mielony
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Tarta z cukinią, kurczakiem i brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.
2.Brukselki gotujemy w osolonej wodzie. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy Kucharkiem i przyprawą do kurczaka, smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
3.Cebulkę kroimy w piórka, smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Cukinię kroimy w grubsze plastry, przyprawiamy Kucharkiem i delikatnie obsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
4.Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach, łączymy ze śmietaną, dodajemy 1 łyżkę natki pietruszki, przyprawiamy Kucharkiem, pieprzem ziołowym i kolorowym, mieszamy.
5.Na podpieczone ciasto dajemy połowę cukinii, cebulkę, kurczaka, przekrojone na pół brukselki, pozostałą cukinię. Całość smarujemy sosem serowo – śmietanowym, posypujemy pozostałą natką pietruszki i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
Komentarze