Tarta z czarną porzeczką

4.45 (183 ocen)

  • 40 min

Tarta z cienkim, kruchym ciastem. Owoce czarnej porzeczki otulone są czekolada, od spodu mleczną, z wierzchu białą. Pyszna!

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki pszennej
    150 g masła
    50 g cukru pudru

    Nadzienie:
    300 g czarnej porzeczki
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru
    1/2 tabliczki mlecznej czekolady
    1/2 tabliczki białej czekolady

Wystaw ocenę:

4.45 (183 ocen)

Tarta z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, dodać masło i cukier, posiekać nożem, zagnieść jednolite ciasto.
    Wyłożyć na dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm., w kilku miejscach nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec ok. 18 min.
  • 2. Na parze rozpuścić mleczną czekoladę, rozsmarować na spodzie tarty.
  • 3. Do czarnej porzeczki dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, równomiernie rozłożyć na czekoladzie, posypać cukrem.
  • 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec ok. 10 min. Ostudzić.
  • 5. Na parze rozpuścić białą czekoladę, polać po wierzchu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki Czarna porzeczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować