tarta z czekoladą pod bezą

0 (0 ocen)

słodka pokusa

Składniki:

  • Czekolada: 50 g masła
    50 g kakao
    100 g cukru
    50 ml mleka
    Ciasto: 450 g mąki
    270 g masła
    80 g cukru
    4 żółtka
    szczypta soli
    cukier wanilinowy
    Beza: 4 białka
    200 g cukru pudru
    łyżeczka octu
    szczypta soli
    2- 3 banany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery Beza

Tarta z czekoladą pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto piec pod obciążeniem 1. Przygotować czekoladę: do małego garnka włożyć masło, wlać mleko i wsypać cukier, rozpuścić wszystko i dodać kakao. Mieszać trzepaczką na małym ogniu, by nie było grudek. Pozostawić do przestygnięcia.
    Zrobić ciasto. Mąkę przesiać, dodać do niej żółtka, cukier, cukier wanilinowy, sól i wymieszać. Dodać masło pokrojone w kawałki. Zagnieść na jednolitą masę i włożyć do lodówki na pół godziny.
    Banany obrać i podzielić na około 3 cm kawałki. Piekarnik rozgrzać do 180 C.
    Z lodówki wyjąć ciasto, rozwałkować, wyłożyć na formie do tarty, przycisnąć z wierzchu i wstawić do zapieczenia na 20 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Z białek ,cukru pudru, soli zrobić bezę. Miksować aż powstanie gęsta puszysta masa. Na koniec dodać ocet i jeszcze chwilę miksować.
    Na przestudzoną tartę wylać czekoladę, ułożyć na niej banany i przykryć bezą. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 150 C na 30 minut. Po upieczeniu zostawić do całkowitego wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować