Tarta z chałwą i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i siekamy nożem, aż z masła powstanie drobna kaszka.
Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto.
Wykładamy do wysmarowanej formy do tarty o średnicy 28 cm.
Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 15 minut w temperaturze 170 *C.
Studzimy.
2.Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wody, mieszamy i chwilę czekamy, aby napęczniała. Następnie wkładamy do większego naczynia z gorącą wodą, żeby całkiem się rozpuściła.
3.Ser mielimy dwukrotnie.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po łyżce ser i mleko, a na koniec rozpuszczoną żelatynę i pokruszoną chałwę.
Miksujemy jeszcze chwilę, ale nie za długo w masie powinny zostać kawałeczki chałwy.
4.Wykładamy krem na ciasto. Na wierzchu układamy umyte, osuszone truskawki, wciskając je do połowy w krem.
Wszystko zalewamy cienką warstwą tężejącej galaretki (rozpuszczonej w 1 szklance wody).
Schładzamy w lodówce minimum 3 godziny.
Komentarze