Tarta z chałwą i truskawkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ser, chałwa i truskawki-super połączenie, nie za słodkie i orzeźwiające.

Składniki:

  • Ciasto :
    200 g mąki
    50 g masła
    1 jajko
    50 g cukru
    2 łyżki płynnego miodu
    pół łyżeczki sody

    Krem :

    400 g twarogu półtłustego
    60 g masła
    2 łyżki cukru pudru
    2-3 łyżki mleka
    3 łyżeczki żelatyny
    100 g chałwy (najlepiej waniliowej)

    1/2 kg truskawek
    1 galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery Galaretki

Tarta z chałwą i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i siekamy nożem, aż z masła powstanie drobna kaszka.
    Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto.
    Wykładamy do wysmarowanej formy do tarty o średnicy 28 cm.
    Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 15 minut w temperaturze 170 *C.
    Studzimy.
  • 2. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wody, mieszamy i chwilę czekamy, aby napęczniała. Następnie wkładamy do większego naczynia z gorącą wodą, żeby całkiem się rozpuściła.
  • 3. Ser mielimy dwukrotnie.
    Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po łyżce ser i mleko, a na koniec rozpuszczoną żelatynę i pokruszoną chałwę.
    Miksujemy jeszcze chwilę, ale nie za długo w masie powinny zostać kawałeczki chałwy.
  • 4. Wykładamy krem na ciasto. Na wierzchu układamy umyte, osuszone truskawki, wciskając je do połowy w krem.
    Wszystko zalewamy cienką warstwą tężejącej galaretki (rozpuszczonej w 1 szklance wody).
    Schładzamy w lodówce minimum 3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować