Składniki na farsz:
garść zielonej fasolki szparagowej
garść łodyg z botwinki
mała czerwona papryka
garść bobu
kilkanaście plasterków chorizo (można pominąć jeśli chcemy danie bez mięsa)
por - zielona część
kilka pomidorków koktajlowych
i mała kalarepka
pół młodej cukinii
sól, pieprz
oliwa do smażenia
składniki na sos:
150 ml śmietany
2 jajka
różne sery np:
- camembert
- gorgonzola
- mozzarella
- żółty ser
natka pietruszki albo bazylia
Tarta z chorizo,fasolką,bobem,botwinką i kalarepą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto: Zagniatamy ciasto ze wszystkimi składnikami i wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywcza i wkładamy je na 30 minut do lodówki. Następnie wylepiamy nim natłuszczoną formę i pieczemy ciasto około 15 minut w 180 - 190 stopniach w piekarniku. Kiedy ciasto jest gotowe nakładamy farsz - składniki poniżej:
2.Warzywa myjemy, jak trzeba to obieramy, kroimy w plasterki albo w kostkę i podsmażamy a potem chwilę dusimy w odrobinie wody. Solimy i dodajemy pieprz.
3.Składniki na sos mieszamy ze sobą z dodatkiem soli i pieprzu. Na ciasto wykładamy farsz z ugotowanych warzyw, i zalewamy je sosem z jajek,śmietany i serów.
4.Tartę pieczemy w 200 stopniach około 20 minut.
Porady
jeśli chcemy danie bez mięsa, to rezygujemy z chorizo.
Komentarze